" Ilmu yang saya dapat bukan hak saya, ia perlu dikongsi..."
Tips Terbaru

Kenapa Bitvertiser tiada iklan?

Posted by Mohd Fadzli bin Ripin on Selasa, 22 Mac 2011 , under | ulasan (8)



Satu soalan yang menarik... Sebenarnya pengiklan berhak menentukan negara mana yang hendak dibenarkan memaparkan iklan semasa proses memasukkan iklan. Oleh kerana bitvertiser ni belum cukup popular di Malaysia. Jadi pengiklan dari Malaysia memang kurang. Mungkin anda fikir dengan memasukkan iklan anda boleh menjadi kaya, sebenarnya tidak... untuk mendapat hasil yang banyak melalui iklan blog anda haruslah menjadi tumpuan ramai...

Lihat saja facebook.. anda akan merinduinya sekiranya anda tidak bukanya walau sehari.. kerana konsepnya adalah sama macam blog... tapi luahan rasa hati anda yang dibaca rakan-rakan, faedahnya dapat pada orang yang mencipta facebook melalui iklan..

Mereka tak perlu mencari blog anda dan meninggalkan jejak dalam shotbox seperti mana biasa blogger baru buat. Mereka hanya perlu memikirkan kaedah macam mana hendak menarik orang memasuki facebook mereka ( Kira macam blog merekalah ).

Pengiklan pula pasti berminat dengan jumlah trafik yang banyak.. satu produk RM1 kalau dalam sejuta orang,katakan ada 200 orang yang membeli. Itu baru satu iklan.. kalau 1000 iklan...

Balik semula kepada bitvertiser. Berapa ramai ahli perniagaan di Malaysia yang menyediakan perkhidmatan pembelian secara online? Kalau ramai yang tiada sistem online tak mustahilah kat bitvertiser kurang iklan. Pengiklan luar negara dah tentu akan memilih negara yang mereka rasa iklan itu akan mendatangkan keuntungan.

Orang Berniaga mesti nak untung.... Cuba anda berfikir diluar kotak..

Tapak web yang percuma selain blogspot

Posted by Mohd Fadzli bin Ripin on Isnin, 21 Mac 2011 , under | ulasan (0)



Blogspot memang dah terkenal... tapi kadang-kadang url yang kita nak tak orang lain pakai. Jadi aku cadangkan cuba la pakai http://www.weebly.com/ pula..... percuma..


Aku belum pakai, cuma tengok gaya macam menarik jugak.

Iklan yang membayar selain google adsense

Posted by Mohd Fadzli bin Ripin on Ahad, 20 Mac 2011 , under | ulasan (3)



Untuk para Blogger pasti pernah dengar google adsense. Iklan yang biasa blogger letak kat blog untuk mendapat pendapatan tambahan.

Tapi google adsense sekarang mempunyai kawalan yang ketat. Susah nak dapat papar iklan dari google adsense kalau mereka tak sudi terima kita.

Takpe.. banyak lagi iklan yang boleh kita letak.. Salah satu yang menyerupai google adsense adalah bidVertiser.
Setiap iklan yang di klik oleh pelawat akan dibayar. Tapi kalau boleh buat la akaun paypal dulu.







Kat atas ni adalah link ke bidvertiser. Kalau nak join.. cuba-cuba la...

Script untuk tajuk blog bergerak..Scroll

Posted by Mohd Fadzli bin Ripin on Khamis, 17 Mac 2011 , under | ulasan (0)



Cari pada bahagian HTML pada blog perkataan  <head>

Salin Script kat bawah nie selepas perkataan <head> tadi.


<script type='text/javascript'>
//<![CDATA[
msg = "Fadzli Edogawa - Jom Kita Siasat";
msg = " .................................. " + msg;pos = 0;
function scrollMSG() {
document.title = msg.substring(pos, msg.length) + msg.substring(0, pos); pos++;
if (pos > msg.length) pos = 0
window.setTimeout("scrollMSG()",200);
}
scrollMSG();
//]]>
</script>


tukar tulisan warna merah dengan tajuk blog anda.

Selamat Mencuba

Tukar Ikon Favicon pada blog

Posted by Mohd Fadzli bin Ripin on , under | ulasan (2)



Macam mana nak tukar ikon favicon?


Cari di blog pada bahagian HTML perkataan ini ;

<title><data:blog.pageTitle/></title>

Tambah perkataan ni kat bawah.

<link href='URL icon anda' rel='shortcut icon' type='image/x-icon'/> 

pastikan URL icon anda mengunakan format *.ico dan saiz 16 x 16 atau 32 x 32 px.


kalau pakai format *.png

<link href='URL icon anda' rel='shortcut icon' type='image/png'/> 

kalau pakai format *.gif

<link href='URL icon anda' rel='shortcut icon' type='image/gif'/> 


Selamat Mencuba....

Cara meningkatkan trafik blog atau web

Posted by Mohd Fadzli bin Ripin on Selasa, 15 Mac 2011 , under | ulasan (0)



Kenapa orang tak masuk blog atau web kita? cuba taip kat mana-mana enjin carian. jumpa tak blog atau web anda... tak jumpa?

Tips mudah untuk anda.. pergi ke laman http://pingomatic.com/ masukkan url blog anda dan RSS sekali.




contoh :
Blog :       http://anak123.blogspot.com/
RSS :       http://anak123.blogspot.com/feeds/posts/default

Pastikan Services to ping tandakan semua...

dan send pings.... siap.. lakukan ini setiap hari.... selamat mencuba.

Lagu dari youtube boleh repeat automatik

Posted by Mohd Fadzli bin Ripin on Selasa, 8 Mac 2011 , under | ulasan (0)



Paling Mudah Rupanya..

tukar jer url : youtube.com

kepada url : youtuberepeat.com









Contoh:

<object width="200" height="25"><param name="movie" value="http://www.youtuberepeat.com/v/447yaU_4DF8?fs=1&amp;autoplay=1&amp;hl=en_US" /><param name="allowFullScreen" value="true" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><embed src="http://www.youtuberepeat.com/v/447yaU_4DF8?fs=1&amp;autoplay=1&amp;hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="200" height="25"></embed></object>

Jadi lagu yang kita jadikan latar tu akan main berulang kali tanpa henti....